image_intro_alt

Inowrocław. Bydgoszcz – Renta wdowia zyskuje poparcie mieszkańców i podpisują projekt

Dzisiaj na ulicach Inowrocławia, a później także Bydgoszczy poseł Krzysztof Gawkowski wraz z asystentami zbierał podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o wprowadzeniu „Renty wdowiej”. Spotkaniom z mieszkańcami towarzyszy zawsze wymiana zdań i opinii o celowości i podkreślmy – słuszności społecznej tego projektu.

Niejednokrotnie los pozostałego przy życiu małżonka, po śmierci drugiego z nich, gwałtownie się pogarsza. Pozostają tak samo wysokie koszty utrzymania, zwłaszcza czynszu za mieszkanie, a jest tylko jedno świadczenie emerytalno-rentowe. Przy obecnej drożyźnie, wysokich cenach za ogrzewanie i prąd – samotny wdowiec/wdowa spychani są do strefy ubóstwa, nie starcza na żywność i leki.

Inicjatywa lewicy w postaci projektu ustawy jest od maja zamrożona w sejmowej przechowalni.

inowroclaw renta1   inowroclaw renta 5

Działacze lewicy postanowili jednak wprowadzić ją pod obrady parlamentu, nadając rangę projektu obywatelskiego. Potrzeba jednak poparcia 100 tysięcy obywateli w postaci podpisów na specjalnych kartach.

Akcja zbierania podpisów trwa.

Dziś w Inowrocławiu razem z posłem Krzysztofem Gawkowskim podpisy zbierali – członkowie władz wojewódzkich Nowej Lewicy, działacze struktur Bydgoszczy i Inowrocławia – Ewa Sypniewska, Renata Biernacka i Michał Wysocki.

Równocześnie na ulicach Inowrocławia spotkać można było posła Krzysztofa Brejzę (KO), który wraz z zespołem zbierał podpisy pod innym ważnym projektem ustawy obywatelskiej „Tak dla in vitro”. Też popieramy!

Fot. Aleksandra Dybała

Opr. nim, 24 listopada 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!